Diario Red
Menu
Menu
Diario Red

Alberto Paredes / Europa Press / ContactoPhoto

Mazón qualifica d’“oportunisme polític” que Catalunya assumisca el Premi Guillem Agulló després que PP i Vox els suprimira a les Corts

El president de la Generalitat Valenciana recula i assegura a TV3 que “Guillem Agulló va sofrir un homicidi impresentable per part d’un feixista” i planteja tornar a concedir el guardó, dies després de donar suport a la iniciativa de Vox


Carlos Mazón ha criticat que el Premi Guillem Agulló siga assumit per la Generalitat de Catalunya després que el seu partit (PP) i el partit d’ultradreta Vox l’eliminara. El dimecres al matí, el president de la Generalitat Valenciana va ser entrevistat a ‘Els Matins’ de TV3 i va assegurar que la decisió per part del govern català és “oportunisme polític”.

Aquest premi porta el nom de Guillem Agulló, un jove assassinat a 1993 per una banda de neonazis a Montanejos (Castelló). El guardó es concedia des del 2016 tant a persones com entitats que lluiten contra delictes d’odi.

Però el passat 5 de març, el Partit Popular i Vox van acordar eliminar el premi, a proposta del partit d’ultradreta, el qual al·legava que l’elecció del nom va ser una “decisió unilateral”. Aquesta supressió va coincidir justament amb l’agressió a la porta del club social antifeixista ‘La Casa Nostra’ (Castelló de la Plana) per part d’un grup de feixistes a un jove de 32 anys que acabà a l’UCI.

Davant aquesta decisió, la Generalitat de Catalunya, d’acord amb la família del mateix Guillem i els organitzadors del premi, anuncià que assumirà el guardó “fins que les institucions valencianes decidisquen recuperar-ho”, tal com comunicà en roda de premsa la portaveu del govern català, Patrícia Plaja.

Aquesta decisió del Govern de Catalunya no ha agradat gens a Mazón i ha fet que ara es replantege recuperar el premi sense Vox.

“Guillem Agulló va sofrir un homicidi impresentable per part d’un feixista, i ho vam comdenar, i tots junts vam aprovar una declaració inconstitucional”, sosté Mazón. Però el president ha matisat que “en aquesta legislatura no hi ha unanimitat en les Corts perquè Vox no ho veu així” i per això des del PP de les Corts “diuen que si no hi ha consens, no es pot continuar cap endavant”.

En la mateixa entrevista, el president valencià ha proposat que el premi siga entregat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També des del mateix grup parlamentari del Partit Popular reculen: “ens pareix bé recuperar els premis pel xic, els pares i els col·lectius”, diu ara el portaveu del PP a les Corts, Miguel Barrachina.

L’oposició també ha exercit pressió perquè este premi siga finalment recuperat. Els síndics del PSPV i Compromís a les Corts han instat al president perquè el guardó torne a les Corts Valencianes. Però la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox), ja ha afirmat que el premi «no es concedirà aquest any» perquè «provenia d’una declaració institucional del 2016» i no es pot “condicionar a perpetuïtat les decisions que porten a terme qualsevol parlament”. Massó afegia que pareix que “les polítiques i mesures implantades per alguns estan escrites en pedra i són inamovibles. Doncs no són inamovibles”.

A més del plànol autonòmic, tan sols dos dies després de l’eliminació d’aquest premi, Vox proposà a l’Ajuntament de València retirar d’un carrer el nom de Guillem Agulló. El segon tinent d’alcalde, Juan Manuel Badenas, justificava aquesta iniciativa perquè és “una imposició d’una part dels valencians que ja no és majoritària”. En aquesta ocasió, després d’assabentar-se pels mitjans de comunicació d’aquesta proposta, i la pressió mediàtica i política per l’eliminació del premi, el PP de València manifestà que no secundarà aquesta iniciativa.


Madrid –

Nada de esto sería posible sin tu ayuda

Y únete a nuestros canales de Telegram y Whatsapp para recibir las últimas noticias

Compartir

Editorial

  • Sánchez, Ferreras y ‘la máquina del fango’

    La entrevista de ayer con Ferreras es el cierre del asunto. Es el apretón de manos con el jefe de los mafiosos que garantiza su impunidad. Una terrible noticia no solamente para la salud del debilitado sistema democrático español sino también para el conjunto de la profesión periodística